Tilbage til historierne
 

Lemvig Bibliotek. Har stort lokalhistorisk arkiv.

Lemvig Museum. Livet ved Vestkysten og egnens kunstnere præger museet. Thøger Larsen, Niels Bjerre og Torvald Westergaard præsenteres på museet. Museet har en særudstilling, i Thyborøn, om Alexander Nevskijs berømte forlis (russiske orlogsfregat) Ombord var storfyrst Aleksej, søn af den russiske kejser Alexander II.

Strandingsmuseum Sct. George. I 1881 forliste det engelske linieskib Sct. George. 1300 sømænd omkom. De omfattende arkæologiske fund er samlet på museet og fortæller om hverdagen for høj og lav på skibet.

Museet for religiøs Kunst. Museet har ganske spektakulære udstillinger, som er værd at besøge, også selvom man måske ikke hører til inderkredsen i religiøse cirkler. Den faste samling omfatter værker af Marc Shagall, Bjørn Nørgaard, Svend Wiig Hansen og George Rouault.

Jens Søndergaards Museum. Museet ligger i Fering på skrænten til Vesterhavet. Museet ligger i hans tidligere bolig/atelier.
 
 
Kirkensgaard

Af Mads Musholm

 

1840 boede der en rig enke Judit, hun havde en datter Johanne, der var meget smuk. Judit giftede sig med den da 30-årige Jens­ Kristian, men snart korn han til at synes bedst om datteren, man sagde, Judit døde af sorg derover i 1848. Jens-Kristian og Johanne levede så sammen i 50 år, hun fik 2 sønner, den ældste Laust fik gården efter dem. Jens-Kristian var en hård og forvoven karl, han drev gården godt og havde gode køer, man sagde om ham som gammel mand, at det ikke var et helt ben på hans krop, så tit havde han været udsat for stød, man sagde også, at Judit gik igen i et af husene, så længe hun levede.

Laust blev gift 2 gange - med Jensine og Maren, men han var uheldig med gården, det gik stadig tilbage for ham. 1909 solgte han gården til Rasmus Skåning gift med Ane fra Nørgård. Laust levede sine sidste år i et lille hus stille og tilbageholden. Hans børn måtte søge lykken på andre egne. Der står i Mose bog, at børn der fødes uden for ægtestand tit dør unge, og hvis de bliver gamle, bliver de ikke agtet, jeg synes også det passer for Laust og hans bror, der blev gamle og var gode og rare mænd men var lidet agtet i deres alderdom.