Backflush Rancilio Silvia

2009/12/13
By

Backflush skal gøres en gang i mellem – ikke hver dag på en hjemme espressomaskine.

BEMÆRK:

 1. Backslushing kan kun foretages på en espressomaskine med 3-vejs ventil.
 2. Rancilio Silvia HAR en 3-vejsventil og kan backslushes. Men Rancilio anbefaler det ikke. Sandsynligvis fordi Rancilio ikke ønker at garantere for skader, der kan opstå, hvis man gør det forkert. Så backslush af Rancilio Silvia sker på eget ansvar. Jeg har gør det regelmæssigt, som beskrevet her, uden problemer.

Kafferester og olier fra kaffebønnerne sætter sig fast på overflader, der er i kontakt med kaffen under brygningen. Detter inkluderer overflader inden i maskinen. Når du slukker for pumpen, hver gang du afslutter en brygning, vil der opstå et undertryk, som suger små rester op i maskinen.  Resultatet er, at du langsomt vil miste kontrollen over espressokaffens smag. Forskellige kaffebønner vil smage ens, og du vil få en mere bitter smag end ønsket. Herudover vil espressomaskinens ventiler efter et stykke tid begynde at fungere dårligt.

Man kan ikke gøre noget for at undgå dette – det er en integreret del af den måde maskinen fungerer på.

Derfor skal espressomaskinen rengøres en gang imellem.

Backflush – trin for trin

Forberedelser

Du er nødt til at købe et par ekstra ting, før backslushing kan starte.

 1. Et blindfilter. Den kar samme størrelse og facon, som det normale filter, du anvender. Blindfilteret har ingen huller.
 2. Et rengøringspulver beregnet til espressomaskiner. Som det ses på billedet, anvender jeg Puly Cafe Polvere.

Rengøring af espressomaskine

Backflush

Rengøringspulveret for espressomaskiner er temmeligt agressivt for at kunne opløse den fastbrændte olie; så vær forsigtig at den kun kommer i kontakt med de nødvendige dele i maskinen.

 1. Fjern Rancilio Silvia’s metalrist over drypbakken, så drypbakken er synlig.
 2. Put én spiseskefuld espressomaskine rengøringspulver i blindfilteret. (eller den mængde, som anbefales for det rengøringsfilter, du anvender).Backslush Rancilio Silvia
 3. Sæt portafilteret med blindfilter og rengøringsmiddel på maskinen, som normalt, når du brygger espressokaffe.
 4. Start pumpen, som normalt, når du brygger en kop espresso.
 5. Du hører pumpen starte, og efter 1 – 2 sekunder forandres lyden. Vent 3 – 5 sekunder og sluk pumpen, som når du stopper med at brygge espressokaffe. IKKE LÆNGERE END DE 3- 5 SEKUNDER.
 6. Straks efter vil de se overskudsvand med rengørimgspulver kortvarigt skylle ned i drypbakken gennem sikkerhedsventilen. Du ser det komme ud bag metalpanelet inderst i drypbakken. Se billedet.Backslush Rancilio Silvia
 7. Overskudsvandet vil være brunt, eller sort, hvis det er lang tid siden du har backflushed.
 8. Nu er vand og rengøringsmiddel inde i maskinen. Vent 5 – 10 minutter, så rengøringsmidlet kan virke.
 9. Gentag 2 gange og vent 5 – 10 minutter mellem hver gang.
 10. Når du tager portafilteret af igen, vil det indeholde lidt brunt vand.Backslush Rancilio Silvia

Portafilter wiggle

Næste trin i processen rengør området, hvor portafilteret er i kontakt med espressomaskinens hoved.

 1. Put en ny spiseskefuld espressomaskine rengøringsmiddel i blindfileret, og sæt portafilteret på plads i maskinen igen; men sæt det ikke på plads i den strammeste position. Hold fast i håndtaget med den ene hånd.
 2. Start pumpen igen, som før. Men “wiggle” portafilteret mellem fast og løs position; mens vandet løber ud over portafilterets kant og ned i drypbakken. Vær forberedt på at vandet er varmt og det vil sprøjte.
 3. Stop pumpen og tag portafilteret af.

Og så efterskylning

 1. Tag drypbakken ud og gør det rent.
 2. Skyl portafilteret og blindfilteret under vandhanen.
 3. Sæt portafilter med tomt blindfilter på espressomaskinen.
 4. Som før: Start pumpen. Du hører pumpen starte, og efter 1 – 2 sekunder hører du lyden forandres. Vent 3 – 5 sekunder, og sluk pumpen.
 5. Gentag 2 gange.
 6. Hvis overskudsvandet, som kommer ned i drypbakken via sikkerhedsventilen, stadig er snavset, skal hele processen startes forfra.

Dette er den basale backflush. For at fuldende rengøringen skal portafilteret og filteret rengøres.

Rengøring af portafilter og filter

 1. Put en spiseskefuld espressomaskine rengøringsmiddel i en lille skål med varmt vand. Skålen skal være stor nok til at rumme portafilteret og filteret, og ikke større. Tilpas mængde af rengøringsmiddel til anbefalingen for det rengøringsmiddel, som du anvender.
 2. Læg portafilter og filter i skålen i en time, eller natten over.
 3. Tag portafilter og filter op af skålen og skyld grundigt under vandhanen.

Rancilio Silvia er som ny

For at være sikker på, at alle rester af rengøringsmidlet er væk: Bryg en kop espressokaffe af nogle gamle bønner, og smid det ud.

Hvis du ikke har været igenne denne proces før, eller det er lang tid siden, du har gjort det, vil du opleve, at espressokaffen smager væsentligt bedre og mindre bitter.

Hvor tit?

Vi brygger to dobbelt espresso hver morgen og 6 – 10 dobbelt espresso i weekenden. Min erfaring er at backslush er nødvendigt ca. én gang om måneden.

Tags: , , , ,

4 Responses to Backflush Rancilio Silvia

 1. admin on 2012/09/11 at 13:01

  Hej ALC,

  Jeg kan se, at du jævnligt har afkalket og renset. Jeg ville dog starte med at give maskinen en grundig rensning og en afkalkning. Ved rensning: sørg for at rensningen er gennemført, så vandet er helt rent, som beskrevet ovenfor.
  Hvis det ikke hjælper er tiden måske inde til at du skal have kigget nærmere på ventilen.

  mvh. Erik

 2. admin on 2012/09/11 at 12:54
 3. Anja on 2012/09/10 at 13:52

  Hej Erik.

  Hvor køber du puly cafe polvere rengøringsmidlet henne? Jeg kan kun finde online stores der sender til UK (only).
  Og min Silvia trænger snarest til en kærlig behandling.

  På forhånd tak!

  Mvh Anja

 4. ALC on 2010/10/02 at 12:41

  Hej Erik, jeg har i snart 6-7 år været den lykkelige ejer af Rancilio Silva samt tilhørende Rocky. Jeg har altid behandlet maskinen godt (brugt kildevand, afkalket med rette midler, brugt kalkfilter, backfflushet osv.). Den seneste tid er jeg dog stødt på et problem.

  Når jeg brygger espresso, kommer der vand ud i bunden af maskinen som ved backflush. Problemet er, at der kommer for meget vand ud, og dermed ikke så meget tryk gennem espressoen. Resultatet er en utilfredsstillende espresso. Jeg har forhørt mig forskellige steder og har fået to svar på hvad problemet kan skyldes:

  Det ene handler om, at min 3-vejs ventil kan være deffekt eller kræver rensning. Den anden handler om, at manskinen blot skal afkalkes.

  Kender du noget til problemet?

  Gode hilsner

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *