Formalingsgrad for kaffe

2009/07/28
By

Vælg formalingsgraden der passer til kaffen

På oversigten nedenfor er forskellige formalingsgrader beskrevet; og på billederne kan ses, hvorledes den malede kaffe ser ud med forskellig finhed.

Kaffekværne er forskellige

Anvendes en kværn med knive (som i en blender) bliver kaffen mere fin, jo længere man kværner. Så man må eksperimentere lidt, før man ved hvor lang tid, det tager at opnå den ønskede finhed. Det kan være svært at kværne kaffen ensartet.

Andre (og dyrere) kværne har plader, som knuser kaffen. Finheden reguleres ved at justere afstanden mellem pladerne. I nogle maskiner er pladerne koniske og maler ekstra langsomt for at undgå varmedannelse under kværningen. Herved bevares de finere smagsnuancer bedre.

Billederne nedenfor viser formalingsresultater fra Rancilio Rocky (2008-model) ved forskellige indstillinger.

Oversigten giver kun et indtryk – forskellige kaffebønner kræver lidt forskellig formalingsgrad – især når det drejer sig om kaffe til espresso. Se indlæg om indstilling til espresso.

Numrene viser hvilken indstilling der er anvendt på Rancilio Rocky.

Klik på billederne.

Ultra fin / Tyrkisk Pulver, som mel Tyrkisk kaffe small-level0
Espresso (maskine)
Ekstra fin Mere fint end sukker, men ikke helt som pulver small-level10
Fin Blødt at føle på, lidt finere end sukker eller bordsalt. Espresso (kande) small-level20
Filter
Medium Kornet; men fint. Som fint sand, eller bordsalt. small-level30
Groft Tydelige grove kaffe-partikler. Som groft salt til saltkværn. Stempel /cafetiere
small-level40
small-level50

Tags: , , , , ,

7 Responses to Formalingsgrad for kaffe

 1. Lottie on 2016/11/06 at 02:54

  Since you are such a genius (and so eloquent), answer this question: If you were moving into a new arena and the entire NYC and NJ press corps was attending a media tour of your new building, would you make sure that you had a warm body present to promote your product?If you don#8&217;t agree then you are a numb scull- better yet, your brain is numb. You are CLUELESS about PR, the media and marketing.

 2. admin on 2014/01/13 at 10:18

  Hej Jesper,
  Tak for dine kommentarer. Jeg har ikke personlige erfaringer med Graef CM800. Baseret på diverse tests og evalueringer ser det ud til at være en rigtig god maskine i forhold til prisen.
  Min oversigt over formalingsgrader er beregnet til at give et overblik og et generelt indtryk. Når man kommer ned i detaljen og de små variationer findes der ikke en “korrekt” indstilling. Valg af formalingsgrad afhænger af den valgte kaffebønne, og i sidste ende af personlig smag. Så man må prøve sig frem – min erfaring er, at man hurtig lærer det – og det bliver en daglig rutine at lave små-justeringer i formalingsgraden.

  Generelt om kvalitet af kaffemøller er der et par forhold at overveje:
  Møller med koniske kværne er bedre end møller med flade kværne. Koniske kværne roterer langsommere, og der udvikles mindre varme i processen. Det betyder at kaffen bevarer mere aroma.
  Indstilling af formalingsgrad. Generelt er mange trin bedre end få trin. Trinvis indstilling er bedst. Du nævner at Graef CM800 har 40 trin, men i et smallere område end Rockyen har. Det burde derfor være nemmere at finde en korrekt indstilling for din kaffe end det er på Rancilio Rocky møllen.
  Generel Kvalitet: er maskinen stabil og pålidelig – også om et år og om 3 år? Det kan være svært at vurdere; men en simpel test er at løfte kaffemøllen og vurdere hvor tung den er – jo tungere, jo bedre. Jo tungere den er – jo færre chancer er der for at producenten har indgået kompromiser for at holde produktionsomkostningerne nede.

  Erik

 3. Jesper on 2014/01/12 at 16:33

  Det kunne være interessant med en tabel, som ovenstående som sammenligner de forskellige kværne. Jeg har selv en Graef CM800, som i sin grundindstilling synes at have en smallere spændvidde til trods for 40 (trinvise) indstillinger. Nogle kommentarer til denne model i øvrigt?

  Men rart med at få nogle mere nøgterne og hverdagssammenligninger som eksempelvis mel og salt. Det er lettere at forholde sig til. Jvf mere diffuse størrelser som fin-medium fin-groft.

 4. Stefanos Adamou on 2012/01/03 at 17:23

  Hej.
  Jeg har en Rocky.
  Bliver bladerne slidt på et tidspunkt og skal skiftes?
  Du skriver, at bønnerne til espresso skal males på 8 til 10 trin. Jeg maler det på 3 og nolge gange på 2 eller 1 ellers løber kaffen for hurtigt igennem. Gør jeg noget forkert????? Min maskin er en Silvia.
  Hvorfor forskellige typer kaffe til espresso skal males på forskellige formalings grager?
  Hilsner
  Stefanos

 5. Rasmus on 2011/12/21 at 22:24

  Der burde jo næsten blive vedlagt et eksemplar af din tabel, når man køber en Rancilio Rocky!
  Når du skriver Espresso(kande) er det så de italienske Moka kander du tænker på? Synes da kaffen til espresso kanderne plejer at være enten lige så grov som filtrekaffe eller ligefrem grovere?

 6. Espressomaskine | Erik Bertelsen on 2009/08/12 at 09:23

  [...] Formalingsgrad af kaffe til espresso [...]

 7. [...] Grunden til at Rancilio Rocky har formalingsgrader helt op til 50, er at den også kan anvendes til at male kaffe til andre kaffedrikke, som f.eks. almindelig filterkaffe. For espressokaffe anvendes den laveste del af skalaen fra 0 op til ca. 15. Se oversigt over formalingsgrader og kaffetyper her. [...]

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *