Indstilling af formalingsgrad for Rancilio Rocky

2009/06/16
By
Se oversigt over formalingsgrader og kaffetyper her.

Jeg kan se, at en del spørger om dette. Så ganske kort:

Hvis bønnerne skal anvendes til espressokaffe på Rancilio Silvia espressomaskinen (2008 modeller):

Start på formalingsgrad 10

Hvis brygningen tager under 20 sekunder og/eller der ingen smag er: mal kaffen en smule finere og sæt Rancilio Rocky kværnen på 8.

Hvis brygningen tager mere end 30 sekunder og/eller smagen er for bitter uden aroma: mal kaffen en smule grovere og sæt Rancilio Rocky kværnen på 12.

Hvis disse justeringer ikke er nok; så øg justeringen i små tak. Og igen: små variationer her giver store ændringer i smagen.

Forskellig kaffe kræver forskellig formalingsgrad.

rancilio-grinder03.jpg

Jeg vil meget gerne høre andres erfaringer :-) Se begynderguide til Rancilio Silvia her.

Hvad bruges de høje formalingsgrader til?

Grunden til at Rancilio Rocky har formalingsgrader helt op til 50, er at den også kan anvendes til at male kaffe til andre kaffedrikke, som f.eks. almindelig filterkaffe. For espressokaffe anvendes den laveste del af skalaen fra 0 op til ca. 15. Se oversigt over formalingsgrader og kaffetyper her.

Bemærk, at knivene berører hinanden. hvis man indstiller helt lav. Test det med maskinen, uden bønner i. Sæt formalingsgraden på f.eks. 8. Tænd maskinen kortvaringt. Prøv igen på 7, osv. Når du hører, at knivene støjer, har du nået det lavest mulige punkt, som er én tak højere. For espressokaffe skal anvendes formalingsgrader fra dette punkt og 10 – 15 trin opad.

Bemærk, at når du sætter formalingsgrad meget ned med bønner i, kan du ikke bare skrue ned, da der allerede er bønner mellem knivene. Du er nødt til at gøre det i små trin og tænde kværnen kortvarigt, før du sætter formalingsgraden  nogle trin mere ned.

Tags: , , , ,

12 Responses to Indstilling af formalingsgrad for Rancilio Rocky

 1. Rasmus on 2010/07/16 at 23:11

  Hej igen – jeg skylder lige en afslutning på historien omkring problemerne omkring mit Siliva/Rocky setup. Jeg fik overtalt forhandleren til at sende kværnen til en tekniker, og det viste sig, at knivene var skæve ift. hinanden og derfor malede kværnen ikke fint nok og formentlig også ujævnt. Det har nok været en fejl helt fra starten. Ergo mine problemer med en god gennemløbstid, det har fandme holdt hårdt, over et år nu! Teknikeren skiftede knivene og nu kører det perfekt – kværner jeg tæt på nul-punktet kan Silvia overhovedet ikke presse noget igennem kaffen.

  Tak for råd og input her – måske kan historien hjælpe andre fortabte sjæle på et tidspunkt :)

  Mvh. Rasmus

 2. admin on 2010/04/21 at 22:26

  Ku være fint at se billedet – du skulle kunne oprette dig som forfatter her og lægge billedet ind.
  Håber virkelig du kommer til bunds i sagen :-)

 3. admin on 2010/04/21 at 22:15

  Ja, hvis kværnen maler normalt ved indstilling på 5, som er et tak over nul-punktet, skulle espressomaskinen have svært ved overhovedet at presse vand gennem kaffen, som det skete hos forhandleren. Derfor er det selvfølgelig logisk at kigge efter andre årsager.

  Er Rancilio Silviaen afkalket og renset? Hvis det er tilfældet, ville jeg nok få den efterset hos forhandleren også.

 4. Rasmus on 2010/04/21 at 20:17

  Nå ja, mht. den bøjede skrue: Jeg kunne ikke se, at det har skabt nogle problemer – de to skiver så begge ret “pæne”/skarpe ud. Jeg skiftede blot skruen til en ny.

  Jeg tog et billede, hvis du er nysgerrig.

  Mvh. Rasmus

 5. Rasmus on 2010/04/21 at 20:15

  Hej igen. Der er lidt nyt i sagen. Jeg indleverede kværnen til forhandleren (Moccashop, Frb.). Han startede med at kværne på indstiling 5 og konstaterede, at han næsten ikke kunne presse kaffen igennem på sin egen maskine (et stort, professionelt monstrum). Så han fik derfor aldrig åbnet kværnen, han mente at problemet måtte være i de andre led i processen, altså kaffen, tampningen osv.

  Jeg har efterfølgende arbejdet lidt med overdosing, men det hjælper heller ikke problemet. Den løber ofte meget hurtigt igennem, selv med ca. 19 gr. kaffe i filteret (til et dobbeltshot).

  I dag skilte jeg kværnen ad og rensede de forskellige dele. Jeg så, at der var en skrue, der var bøjet – den skrue, der sørger for, at man ikke kan dreje toppen under “0″.

  Jeg konstaterede igen ifm. rengøringen, at kværnens 0-punkt er v. indstilling 4. Jeg kværner derfor på 5 og det løber for hurtigt.

  Jeg tænker derfor, at der måske er noget i vejen med Rancilioen? Er det muligt, at den presser vandet med for mange bar?

  Beklager det lidt lange indlæg – håber du har tid til at svare.

  Venligst
  Rasmus

 6. admin on 2010/03/29 at 14:53

  Hej igen,
  Har du testet 0-punktet igen?
  Et eller andet er galt. Hvis du kværner et hak over 0-punktet, og du fylter filteret helt op til kanten, burde espressomaskinen have svært ved overhovedet at presse dampen/vandet gennem kaffebønnerne!
  Så, det eneste jeg kan anbefale, er at du får kværnen set efter hos forhandleren. Med mindre et eller andet er gået tabt i vores dialog, vil det nok være en rigtig god idé, uanset at du egentlig er tilfreds med din espressokaffe. Kværnen kan have en fejl, som ødelægger den mere.
  Og du burde have muligheden for at justere et par grader op og ned i forhold til de bønner, som du bruger for at få det optimale resultat.

  Erik

  (beklager endnu engang det sene svar – af én eller anden grund havde din kommentar undslippet mit opsamlings filter)

 7. Rasmus on 2010/02/27 at 21:28

  Hej Erik

  Mange tak for udførligt svar. Jeg prøvede lige hurtigt at lokalisere kværnenes 0-punkt (lyder mistænkeligt som “g-punkt”!!). Mærkeligt nok hørte jeg knivene ramme hinanden på pkt. 3. – dvs nulpuktet skulle ifølge dine bemærkninger være 4. Jeg kværner som sagt stadig omkring de 5. Giver ikke så meget mening… Jeg prøver lige g-punkts testen igen i løbet af weekenden. ;)

  Jeg har arbejdet lidt med dosering og tampning. Jeg tamper ret hårdt, et tryk næsten så hårdt som jeg kan, så det må være omkring de 15 kg. Jeg har endnu ikke haft mulighed for at måle på det.

  Mht dosering overfylder jeg altid filteret og derefter fordeler/fjerner overskydende forsigtigt med en finger, så der er kaffe helt på til kanten inden jeg stamper.

  Med disse metoder får jeg som regel en fornuftig gennemløbstid.

  Jeg køber typisk de espresso bønner, som sælges under navnet Just Coffee. De er altid ristet inden for højst en måned. Andre gange må jeg nøjes med Irmas espressobønner. De friskristede er markant bedre – det ses tydeligt, når kaffen løber, det er langt mere sirupsagtigt, og det er jo klart nok, når man kender teorien bag (olier osv). Men uanset hvad skal disse to typer bønner kværnes nogenlunde ens i mit setup.

  Jeg hører meget gerne dine kommentarer.

  God weekend
  Mvh. Rasmus

 8. admin on 2010/02/21 at 22:34

  Hejsa,
  Undskyld, at jeg ikke svarer før, var på ferie i sidste uge. Jeg er ikke sikkker på hvad problemet er(hvis der er et problem) – der kan være flere grunde.
  Kværnen er jo egentlig meget enkel og kan, bortset fra formalingsgraden, ikke indstilles – så jeg tror ikke, at du har gjort noget forkert. Er det en ny kværn?
  Har du testet Rockyens “nulpunkt”? Det vil sige det punkt, hvor kværnens plader rører ved hinanden. Jeg har kort beskrevet i indlægget ovenfor, hvordan du gør. Måske er din kværns “nulpunkt” lidt under det nulpunkt, der er angivet på skalaen. Hvis f.eks. din kværns “mulpunkt” faktisk er på skalaens “-3″ kværner du jo 6-8 grader over nulpunktet, hvilket jo er tættere på de 10 grader.
  Hvor hårdt du tamper kaffen har stor betydning for gennemløbstiden – jo hårdere du tamper – jo længere gennemløbstid, så prøv at tampe hårderdere – op til 15 kgs tryk. Mængden har også betydning for gennemløbstiden. Med en god kaffe, fylder jeg filteret til en smule over rillen på indersiden af filteret, før jeg tamper den.
  Kaffekvalitet. Du siger, at du har benyttet mange forskellige typer bønner; men hvilke? Måske har du allerede forsøgt med dyrere bønner. Min erfaring er, at det er vigtigt at benytte gode, og måske lidt dyrere, bønner fra folk, der er specialiserede i at levere gode espressobønner. Når jeg forsøger med billigere bønner, er jeg oftest nødt til at justere mængder og formalingsgrader ud over de sædvanlige værdier, for at få et bare nogenlunde resultat. Samtidig er de dyrere bønner ofte ikke så dyre endda, da jeg oftest ikke behøver at anvende så mange bønner per kop.

  Erik

 9. Rasmus on 2010/02/18 at 09:48

  Hejsa. Jeg har også en Rocky og har undret mig over, at jeg konsekvent er nødt til at bruge formalingsgrader helt ned omkring 3-5 for at kaffen skal få en god gennemløbstid. Og jeg har brugt mange forskellige typer bønner. Jeg har derfor sådan set ikke noget problem med det, men undrer mig over, at jeg alle steder ser, at de fleste bruger formalingsgrader nærmere de 10. Har jeg måske indstillet kværnen forkert fra starten af eller noget?

  Venligst
  Rasmus

 10. [...] Oversigten giver kun et indtryk – forskellige kaffebønner kræver lidt forskellig formalingsgrad – især når det drejer sig om kaffe til espresso. Se indlæg om indstilling til espresso. [...]

 11. Erik on 2009/06/20 at 19:51

  Hej Morten,
  Vi har ikke haft det problem, som du omtaler. Vores Silvia og Rocky er 2008 modellerne.
  Jeg spændt på at høre, om det bliver bedre, når du sætter formalingsgraden ned. Det skulle gerne hjælpe. Som sagt benytter vi formalingsgrader omkring 10. Dog bruger vi formalingsgrad 7 i øjeblikket, da det passer bedst for den kaffe, vi har lige nu.
  Erik

 12. Morten Jensen on 2009/06/20 at 14:45

  Jeg har også rancillo silvia og kværnen rocky. Min oplevelse har været negativ. Jeg kan ikke den lækre crema desuden sprutter den fra “tuden” når jeg brygger. Dvs de første 3-4 sekunder er fine nok og det er crema der kommer ud. Derefter sprutter den. Nu vil gå ud og starte med at stille på kværnen så jeg maler på 12 til at starte med . Lige nu er jeg på 25. Jeg overvejer at sælge da jeg ikke har fået den til at fungere endnu.
  MVh
  Morten

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *