Tilbage til opskriftsoversigt
Print opskriften i let læselig form ved at anvende browserens print-menu, som normalt.
...
Lammekølle med kartofler (Gratin Dauphinois)

God hovedret - relativ nem at tilberede, smager godt og er praktisk, når man venter gæster. Der er god tid til at rydde op mv. mens retten bliver færdig i ovnen.

Ingredienser

5 - 7 personer.
  • 1 lammekølle  1,75 kg
  • salt til kødet
  • friskkværnet peber til kødet
  • 40 g smør
  • 1,5 - 2 kg kartofler
  • 4 – 9 fed hvidløg
  • 2 3/4 dl sødmælk
  • 1,5 dl piskefløde
  • 1 1/4 tsk. salt til kartoflerne
  • Godt ½ tsk. peber til kartoflerne
  • 1,5 tsk. mel

Tilberedning

Servering

  • Tænd ovnen og indstil den på 225 grader
  • Gnid kødet med salt og peber
  • Stik med spidsen af kødkniv huller i kødet og put de hele hvidløgsfed i hullerne. Fordel det over køllen. Antal efter egen smag. Gem et fed hvidløg til senere
  • Smør ovnens bradepande
  • Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver - anvend evt. køkkenmaskine
  • Kartoffelskiverne skylles i koldt vand i en skål og lægges til tørre på viskestykker. De duppes og presses med rene tørre viskestykker, så de ikke er våde længere
  • Herefter lægges kartoflerne lagvis i bradepanden
  • Mælken opvarmes forsigtigt
  • Imens piskes fløden med een fed presset hvidløg, salt, peber og mel. Fløden hældes over kartoflerne og det hele gnides godt sammen
  • Det hele ordnes pænt
  • Mælken bringes til kogning og hældes over
  • Læg køllen med den flade side opad på kartoflerne
  • Sæt fadet midt i ovnen ved 225 grader i 30 minutter ( hvis varmluft: reducér temperaturen med 15-30%)
  • Vend køllen og dæmp varmen til 160 grader og videresteg i 70 minutter(hvis varmluft: reducér temperaturen med med 20-25%)
  • Sluk ovnen og lad ovndøren stå åben i 10 minutter før servering.

Bemærk at tiderne kan variere i forhold til lammekøllens vægt. Af hensyn til kartoflerne bør den samlede stegetid ikke være kortere end ca. 1 ½ time.

Skær lammekøllen for i passende stykker.