Bemærk, at denne dessert tager 1 – 2 dage at tilberede. Dels skal risengrøden afkøle, før den kan anvendes i den videre proces; og dels har desserten godt af at stå en dag før den spises, da mandelsmagen bliver bedre.
Ingredienser
7 – 9 personer
- 1/2 l sødmælk
- 1 l piskefløde
- 70 g grødris
- 300 g hele mandler
- 5 bitre mandler (evt. – giver kraftigere mandelsmag; men svært at få fat i, så kan undlades)
- Knivspids (mindre end 1/4 teskefuld) normal salt
- 2 – 3 spiseskefuld sukker
- 3 – 4 blade husblas (evt.)
- Færdiglavet kirsebærsovs. Alternativ til færdiglavet kirsebærsovs: Lav sovs af kirsebær og lidt frugtsaft af ribs og/eller solbær.
Tilberedning
Før risalamanden blandes skal bestanddelene tilberedes:
Risengrøden
- Mælken hældes i tykbundet gryde og bringes UNDER KONSTANT OMRØRING næsten i kog
- Der skrues helt ned for varmen
- Risen kommes i
- Der omrøres konstant til mælken er i ro
- Der lægges låg på gryden, og der røres en gang i mellem. Hvis grøden er brændt på: undgå at skrabe hårdt på bunden
- Grøden er færdig efter ca. 60 minutter. Det vurderes om grøden har den rette grødagtige konsistens – hvis mælken stadig er tyndtflydende, er den ikke færdig
- Gryden tages af pladen og afkøler. Hvis gryden sættes i køleskabet skal den tages ud 2 timer før blanding, så den får stuetemperatur, før den anvendes. Det er optimalt, hvis risengrøden er en anelse lun (ikke varm!) i den videre proces.
Mandlerne
- Put dem i en skål
- Hæld kogende vand over
- Vent 10 minutter
- Mandlerne ‘smuttes’
- Mandlerne hakkes manuelt i en persillehakker (brug ikke blender, da risalamanden da kommer til at føles lidt som brødkrummer eller sand på tungen. Det samme sker, hvis man køber mandlerne færdigthakkede).
Piskefløden
- Piskes til den er normal stiv.
Husblassen
Gøres klar lige før den skal anvendes. (man kan undlade husblas – i så fald lader man risengrøden og piskefløden være en smule stivere)
- Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter
- Tag bladene op og put dem i en lille skål
- Skålen varmes i vandbad – eller der tilsættes forsigtigt lidt varmt vand – bland ½ dl koldt vand med ½ dl kogende vand
- Der røres forsigtigt.
Blandingen af risalamanden
Såfremt der ikke anvendes husblas springes punkt 5, 6 og 7 over.
- Salt, sukker og de hakkede mandler røres i risengrøden – rør grundigt med grydeske
- Pisk 1/3 af flødeskummet kraftigt sammen med risengrøden
- Vend 1/3 af flødeskummet i blandingen med en ske
- Pisk den sidste 1/3 af flødeskummet i, så det bliver luftigt
- Tag en ganske lille klump af dessert blandingen fra og bland den grundigt med den opblødte husblas
- Tag lidt mere af desserten og rør sammen med husblas-blandingen
- Fortsæt på denne måde til det hele er blandet – husk at røre/piske hele tiden
- Hæld desserten i glasskål og sæt den i køleskab.
Kirsebærsovsen
Kirsebærsovsen kan købes færdiglaves, eller laves selv. Der kan tilsættes lidt frugtsaft af ribs og/eller solbær, hvis man laver den selv. Sovsen opvarmes, uden at koge, før servering.