Lammekølle med kartofler (Gratin Dauphinois)

God hovedret – relativ nem at tilberede, smager godt og er praktisk, når man venter gæster. Der er god tid til at rydde op mv. mens retten bliver færdig i ovnen.

Ingredienser

5 – 7 personer.

  • 1 lammekølle  1,75 kg
  • salt til kødet
  • friskkværnet peber til kødet
  • 40 g smør
  • 1,5 – 2 kg kartofler
  • 4 – 9 fed hvidløg
  • 2 3/4 dl sødmælk
  • 1,5 dl piskefløde
  • 1 1/4 tsk. salt til kartoflerne
  • Godt ½ tsk. peber til kartoflerne
  • 1,5 tsk. mel.

Tilberedning

  1. Tænd ovnen og indstil den på 225 grader
  2. Gnid kødet med salt og peber
  3. Stik med spidsen af kødkniv huller i kødet og put de hele hvidløgsfed i hullerne. Fordel det over køllen. Antal efter egen smag. Gem et fed hvidløg til senere
  4. Smør ovnens bradepande
  5. Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver – anvend evt. køkkenmaskine
  6. Kartoffelskiverne skylles i koldt vand i en skål og lægges til tørre på viskestykker. De duppes og presses med rene tørre viskestykker, så de ikke er våde længere
  7. Herefter lægges kartoflerne lagvis i bradepanden
  8. Mælken opvarmes forsigtigt
  9. Imens piskes fløden med een fed presset hvidløg, salt, peber og mel. Fløden hældes over kartoflerne og det hele gnides godt sammen
  10. Det hele ordnes pænt
  11. Mælken bringes til kogning og hældes over
  12. Læg køllen med den flade side opad på kartoflerne
  13. Sæt fadet midt i ovnen ved 225 grader i 30 minutter ( hvis varmluft: reducér temperaturen med 15-30%)
  14. Vend køllen og dæmp varmen til 160 grader og videresteg i 70 minutter(hvis varmluft: reducér temperaturen med med 20-25%)
  15. Sluk ovnen og lad ovndøren stå åben i 10 minutter før servering.

Bemærk at tiderne kan variere i forhold til lammekøllens vægt. Af hensyn til kartoflerne bør den samlede stegetid ikke være kortere end ca. 1 ½ time.

Servering

Skær lammekøllen for i passende stykker.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne webside benytter kun cookies nødvendige for beskyttelse af siden og brugerne.