God hovedret – relativ nem at tilberede, smager godt og er praktisk, når man venter gæster. Der er god tid til at rydde op mv. mens retten bliver færdig i ovnen.
Ingredienser
5 – 7 personer.
- 1 lammekølle 1,75 kg
- salt til kødet
- friskkværnet peber til kødet
- 40 g smør
- 1,5 – 2 kg kartofler
- 4 – 9 fed hvidløg
- 2 3/4 dl sødmælk
- 1,5 dl piskefløde
- 1 1/4 tsk. salt til kartoflerne
- Godt ½ tsk. peber til kartoflerne
- 1,5 tsk. mel.
Tilberedning
- Tænd ovnen og indstil den på 225 grader
- Gnid kødet med salt og peber
- Stik med spidsen af kødkniv huller i kødet og put de hele hvidløgsfed i hullerne. Fordel det over køllen. Antal efter egen smag. Gem et fed hvidløg til senere
- Smør ovnens bradepande
- Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver – anvend evt. køkkenmaskine
- Kartoffelskiverne skylles i koldt vand i en skål og lægges til tørre på viskestykker. De duppes og presses med rene tørre viskestykker, så de ikke er våde længere
- Herefter lægges kartoflerne lagvis i bradepanden
- Mælken opvarmes forsigtigt
- Imens piskes fløden med een fed presset hvidløg, salt, peber og mel. Fløden hældes over kartoflerne og det hele gnides godt sammen
- Det hele ordnes pænt
- Mælken bringes til kogning og hældes over
- Læg køllen med den flade side opad på kartoflerne
- Sæt fadet midt i ovnen ved 225 grader i 30 minutter ( hvis varmluft: reducér temperaturen med 15-30%)
- Vend køllen og dæmp varmen til 160 grader og videresteg i 70 minutter(hvis varmluft: reducér temperaturen med med 20-25%)
- Sluk ovnen og lad ovndøren stå åben i 10 minutter før servering.
Bemærk at tiderne kan variere i forhold til lammekøllens vægt. Af hensyn til kartoflerne bør den samlede stegetid ikke være kortere end ca. 1 ½ time.
Servering
Skær lammekøllen for i passende stykker.