Risalamande

Bemærk, at denne dessert tager 1 – 2 dage at tilberede. Dels skal risengrøden afkøle, før den kan anvendes i den videre proces; og dels har desserten godt af at stå en dag før den spises, da mandelsmagen bliver bedre.

Ingredienser

7 – 9 personer

  • 1/2 l sødmælk
  • 1 l piskefløde
  • 70 g grødris
  • 300 g hele mandler
  • 5 bitre mandler (evt. – giver kraftigere mandelsmag; men svært at få fat i, så kan undlades)
  • Knivspids (mindre end 1/4 teskefuld) normal salt
  • 2 – 3 spiseskefuld sukker
  • 3 – 4 blade husblas (evt.)
  • Færdiglavet kirsebærsovs. Alternativ til færdiglavet kirsebærsovs: Lav sovs af kirsebær og lidt frugtsaft af ribs og/eller solbær.

Tilberedning

Før risalamanden blandes skal bestanddelene tilberedes:

Risengrøden
  1. Mælken hældes i tykbundet gryde og bringes UNDER KONSTANT OMRØRING næsten i kog
  2. Der skrues helt ned for varmen
  3. Risen kommes i
  4. Der omrøres konstant til mælken er i ro
  5. Der lægges låg på gryden, og der røres en gang i mellem. Hvis grøden er brændt på: undgå at skrabe hårdt på bunden
  6. Grøden er færdig efter ca. 60 minutter. Det vurderes om grøden har den rette grødagtige konsistens – hvis mælken stadig er tyndtflydende, er den ikke færdig
  7. Gryden tages af pladen og afkøler. Hvis gryden sættes i køleskabet skal den tages ud 2 timer før blanding, så den får stuetemperatur, før den anvendes. Det er optimalt, hvis risengrøden er en anelse lun (ikke varm!) i den videre proces.
Mandlerne
  1. Put dem i en skål
  2. Hæld kogende vand over
  3. Vent 10 minutter
  4. Mandlerne ‘smuttes’
  5. Mandlerne hakkes manuelt i en persillehakker (brug ikke blender, da risalamanden da kommer til at føles lidt som brødkrummer eller sand på tungen. Det samme sker, hvis man køber mandlerne færdigthakkede).
Piskefløden
  1. Piskes til den er normal stiv.
Husblassen

Gøres klar lige før den skal anvendes. (man kan undlade husblas – i så fald lader man risengrøden og piskefløden være en smule stivere)

  1. Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter
  2. Tag bladene op og put dem i en lille skål
  3. Skålen varmes i vandbad – eller der tilsættes forsigtigt lidt varmt vand – bland ½ dl koldt vand med ½ dl kogende vand
  4. Der røres forsigtigt.
Blandingen af risalamanden

Såfremt der ikke anvendes husblas springes punkt 5, 6 og 7 over.

  1. Salt, sukker og de hakkede mandler røres i risengrøden – rør grundigt med grydeske
  2. Pisk 1/3 af flødeskummet kraftigt sammen med risengrøden
  3. Vend 1/3 af flødeskummet i blandingen med en ske
  4. Pisk den sidste 1/3 af flødeskummet i, så det bliver luftigt
  5. Tag en ganske lille klump af dessert blandingen fra og bland den grundigt med den opblødte husblas
  6. Tag lidt mere af desserten og rør sammen med husblas-blandingen
  7. Fortsæt på denne måde til det hele er blandet – husk at røre/piske hele tiden
  8. Hæld desserten i glasskål og sæt den i køleskab.
Kirsebærsovsen

Kirsebærsovsen kan købes færdiglaves, eller laves selv. Der kan tilsættes lidt frugtsaft af ribs og/eller solbær, hvis man laver den selv. Sovsen opvarmes, uden at koge, før servering.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne webside benytter kun cookies nødvendige for beskyttelse af siden og brugerne.