Grundopskrift for bund og låg til tærter. Anvendes til frokostretter. Kan også anvende til kager, hvis der puttes lidt sukker i dejen. Se de andre opskrifter for ideer til fyld.
Mængden her passer til én rund tærteform med diameter på ca. 30 cm.
Ingredienser
- 250 g mel
- 125 g smør
- 60 g sukker – KUN hvis tærten skal blive til en kagetærte!
- 3/4 dl koldt vand
- Knivspids salt
- 1 æg.
Hertil kommer ingredienserne for fyldet – se de andre opskrifter.
Tilberedning
- Melet og evt. sukkeret puttes i en skål
- Smøret skæres i tynde skiver og puttes i melet
- Smøret hakkes ind i melet med kniv eller træske
- Det hele smuldres sammen med hænderne og fingrerne til det ligner revet parmesanost
- Vandet tilsættes. Tilsæt lidt ad gangen. Der kan nemt komme for meget i
- Dejen æltes, så den er en sammenhængende plastisk. Hvis der er kommet lidt for meget vand i, så den er klistret, tilsættes lidt ekstra mel
- Masse dejen deles i to
- Den ene del rulles og lægges i bunden af det smurte fad og trykkes opad formens sider, helt op til kanten. Dejen prikkes med en gaffel
- Denne del forbages 15 minutter ved 200 grader
- Fyldet lægges i (vedr. FYLD – se f.eks. opskrifterne: pæretærte og løgtærte )
- Den anden del af dejen rulles, lægges over kanterne og trykkes sammen
- Ægget piskes med gaffel i tallerken og pensles på
- Tærten bages 30 minutter ved 200 grader.