Backflush

Espresso-maskinen skal renses indvendigt en gang imellem.

Kafferester og olier fra kaffebønnerne sætter sig fast på overflader, der er i kontakt med kaffen under brygningen. Dette inkluderer overflader inden i maskinen. Hver gang man afslutter en brygning, vil der opstå et undertryk, som suger små rester op i maskinen. Disse skal fjernes.

Man kan ikke gøre noget for at undgå dette – det er en integreret del af den måde maskinen fungerer på.

Bemærk: Backflushing kan kun foretages på en espressomaskine med 3-vejs ventil.
Rancilio Silvia HAR en 3-vejsventil og kan backflushes. Rancilio anbefaler det ikke.
Sandsynligvis fordi Rancilio ikke ønker at garantere for skader, der kan opstå, hvis man gør det forkert. Så backflush af Rancilio Silvia sker på eget ansvar.
Jeg gør det regelmæssigt, som beskrevet her, uden problemer.

Forberedelser

Du er nødt til at købe et par ekstra ting, før backflushing kan starte.

  1. Et blindfilter. Den kar samme størrelse og facon, som det normale filter, du anvender. Blindfilteret har ingen huller.
  2. Et rengøringspulver beregnet til espressomaskiner.

Rengøringspulveret for espressomaskiner er temmeligt agressivt for at kunne opløse den fastbrændte olie; så vær forsigtig at den kun kommer i kontakt med de nødvendige dele i maskinen.

Backflush

  1. Fjern Rancilio Silvia’s metalrist over drypbakken, så drypbakken er synlig.
  2. Put én spiseskefuld espressomaskine rengøringspulver i blindfilteret. (eller den mængde, som anbefales for det rengøringsfilter, du anvender).
  3. Sæt portafilteret med blindfilter og rengøringsmiddel på maskinen, som normalt, når du brygger espressokaffe.
  4. Start pumpen, som normalt, når du brygger en kop espresso.
  5. Du hører pumpen starte, og efter 1 – 2 sekunder forandres lyden. Vent 3 – 5 sekunder og sluk pumpen, som når du stopper med at brygge espressokaffe. IKKE LÆNGERE END DE 3- 5 SEKUNDER.
  6. Straks efter vil overskudsvand med rengøringspulver kortvarigt skylle ned i drypbakken gennem sikkerhedsventilen. Du ser det komme ud bag metalpanelet inderst i drypbakken. Se billedet.
  7. Overskudsvandet vil være brunt, eller sort, hvis det er lang tid siden du har backflushed.
  8. Nu er vand og rengøringsmiddel inde i maskinen. Vent 5 – 10 minutter, så rengøringsmidlet kan virke.
  9. Gentag 2 gange og vent 5 – 10 minutter mellem hver gang.
  10. Når du tager portafilteret af igen, vil det indeholde lidt brunt vand.
Sikkerhedsventilen frigør overskudsvand med rengøringspulver. Se den hvide stråle bagerst.
Lidt lettere brunt vand er tilbage i blindfilteret.

Rengør kanterne langs portafilteret – eller “wiggle-rengøringen”

Næste trin i processen rengør området, hvor portafilteret er i kontakt med espressomaskinens hoved.

  1. Put en ny spiseskefuld espressomaskine rengøringsmiddel i blindfileret, og sæt portafilteret på plads i maskinen igen; men sæt det ikke på plads i den strammeste position. Hold fast i håndtaget med den ene hånd.
  2. Start pumpen igen, som før. Men “wiggle” portafilteret mellem fast og løs position; mens vandet løber ud over portafilterets kant og ned i drypbakken. Vær forberedt på at vandet er varmt og det vil sprøjte lidt.
  3. Stop pumpen og tag portafilteret af.

Efterskylning

  1. Tag drypbakken ud og gør det rent.
  2. Skyl portafilteret og blindfilteret under vandhanen.
  3. Sæt portafilter med tomt blindfilter på espressomaskinen.
  4. Som før: Start pumpen. Du hører pumpen starte, og efter 1 – 2 sekunder hører du lyden forandres. Vent 3 – 5 sekunder, og sluk pumpen.
  5. Gentag 2 gange.
  6. Hvis overskudsvandet, som kommer ned i drypbakken via sikkerhedsventilen, stadig er snavset, skal hele processen startes forfra.

Portafilteret

  1. Put en spiseskefuld espressomaskine rengøringsmiddel i en lille skål med varmt vand. Skålen skal være stor nok til at rumme portafilteret og filteret, og ikke større. Tilpas mængde af rengøringsmiddel til anbefalingen for det rengøringsmiddel, som du anvender.
  2. Læg portafilter og filter i skålen i en time, eller natten over.
  3. Tag portafilter og filter op af skålen og skyld grundigt under vandhanen.

Afslutning

Før espressomaskinen tages i brug er det en god ide også at rengøre vandbeholderen, samt at pumpe indholdet af en fyldt vandbeholder gennem maskinen, så alle sæberester er skyllet ud.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne webside benytter kun cookies nødvendige for beskyttelse af siden og brugerne.