Vælg formalingsgraden, der passer til kaffen
På oversigten nedenfor er forskellige formalingsgrader beskrevet; og på billederne kan ses, hvorledes den malede kaffe ser ud med forskellig finhed.
Kaffekværne er forskellige
Anvendes en kværn med knive (som i en blender) bliver kaffen mere fin, jo længere man kværner. Så man må eksperimentere, før man ved hvor lang tid, det tager at opnå den ønskede finhed. Det kan være svært at kværne kaffen ensartet.
Andre (og dyrere) kværne har plader, som knuser kaffen. Finheden reguleres ved at justere afstanden mellem pladerne. I nogle maskiner er pladerne koniske og maler ekstra langsomt for at undgå varmedannelse under kværningen. Herved bevares de finere smagsnuancer bedre.
Billederne nedenfor viser formalingsresultater fra Rancilio Rocky (2008-model) ved forskellige indstillinger.
Oversigten giver kun et generelt indtryk – forskellige kaffebønner kræver lidt forskellig formalingsgrad – især når det drejer sig om kaffe til espresso. Så man må eksperimentere lidt.
Karakter af de malede bønner | Anvendelse | Indstilling på Rancilio Rocky | |
Ultra fin / tyrkisk | Pulver, som mel | Tyrkisk kaffe | 0 – 6 |
Ekstra fin | Mere fint end sukker – ikke helt som pulver | Espresso – maskine | 4 – 10 |
Fin | Blødt at føle på, lidt finere end sukker eller bordsalt | Espresso – kande | 10 – 20 |
Medium | Kornet; men fint. Som fint sand eller bordsalt | Filter | 15 – 30 |
Groft | Tydelige grove kaffepartikler. Som groft salt til saltkværn. | Stempel / cafetiere | 25 – 40 |
Nedenfor ses fotos af kaffe i de forskellige formalingsgrader.