Fortællingerne er skrevet af Mads Musholm. Links til historierne nederst på siden, eller i menuen ovenfor. Vedrørende Skidengaard har jeg tilføjet en smule og nogle fotos. Hvis læsere af historierne har kommentarer, rettelser eller tilføjelser, så skriv en kommentar nedenfor den historie, man vil kommentere. Hvis nogen har billeder, som de gerne vil dele, se find min e-mail-adresse til højre og send fotos med oplysninger eller en lille beskrivelse til mig. Så vil jeg tilføje dem det rigtige sted.
En oplyst bondes syn på krigene i 1848 og 1964, højskolebevægelsen, moderniseringen af landbruget, grundtvigianismens sammenstød med indre mission, de første social-love internationale begivenheder mv. krydret med lokale skæbner – kærlighed, død, overtro, op- og nedture for navngivne personer. Det er også en personlig historie vi møder.
Hvordan er historierne havnet her
Historierne har cirkuleret i min familie gennem mange år. Mads Musholm var min farfars bror. Han efterlod håndskrevne notater om livet på Vandborgegnen, som han huskede det. Ved familiesammenkomster i min barndom husker jeg nogle af navnene på personerne og gårdene. Jeg kan også svagt huske Mads, som den ældre herre, der kom i Skidengaard ved større familiebegivenheder. Han stod i hjørnet i folkestuen og kiggede godmodigt ud over forsamlingen, mens min far røg cigarer og cerutter sammen med sine brødre og søstre.
Historierne er skrevet rent på maskine fra originalen af Bent Skov Bertelsen (min farbror). Jeg har skannet de maskinskrevne ark og overført teksten til html i en halvautomatisk proces. Det kan give nogle bogstavfejl. Der er ikke rettet i teksten, eller tilføjet noget. Af forståelsesmæssige grunde er der enkelte steder tilføjet en lille kommentar. Den vil være i dobbelt parentes eller i kursiv.
Den historiske periode og en personlig udvikling
Vi er i sidste halvdel af 1800-tallet og i de første 10år i 1900-tallet med en enkelt afstikker til Napoleonskrigene i begyndelsen af 1800-tallet, som også havde indflydelse på Vandborgkanten. Enkelte faktuelle personoplysninger går helt op til 1955.
Gennem Mads’s fortællinger får vi et portræt af ham selv og Danmarkshistorien:
En barndom og ungdom, hvor han gennem fortællingene fra familiemedlemmer, der deltog i krigene 1848 og 1864, var optændt af at hævde nationen og gå i kamp mod tyskerne.
En ungdom på højskole og indflydelse fra Dalgas gav ham nye mål: Opdyrkningen af heden, de tekniske landvindinger i landbruget og de første sociallove gav ham en national stolthed, baseret på almindelige menneskers arbejde og hverdag.
Hverdagen er i centrum, og de store religiøse rørelser fra Brorson og pietismen til indre mission og grundtvigianismen er tæt på. Menneskelige skæbner flettes ind i fortællingerne; og Mads er hverken blind for det kæmpe gode aldersrenten er, eller muligheden for misbrug.
Kvindeaspektet
Stærke kvinder spiller en stor rolle i flere sammenhænge. Mads Musholms mor var en stærk kvinde og stod midt i konflikten mellem grundtvigianismen og indre mission. Lettere forarget fortæller han om en kvindelig gårdejer, der tilsyneladende fik en væsentlig dårligere behandling i forbindelse med restancer til mejeriet, end andre i samme situation.
Om de enkelte fortællinger
Især i historierne om ‘Nørgård’ og ‘Musholm’ udfoldes overvejelser og vurderinger om livets udvikling.
I ‘Nørgård’-historien skildres hvorledes overtro og hekseri stadig spillede en rolle helt op til slutningen af 1800-tallet gennem en levende og dramatisk beretning.
‘Nørgård’- og ‘Musholm’-historierne er selvfølgelig fyldige, fordi vi her er tæt på Mads Musholms egen familie. Skidengaard historien handler om min fars fødegård.
De øvrige historier er mere kortfattede opremsninger af personer og ejendomsforhold vedrørende de nævnte gårde.
Selvom historierne sandsynligvis er skrevet ned i 1950-erne er der ingen referencer til de ‘nyere’ hændelser: de to verdenskrige, påskekrisen eller grundlovsændringerne. De enkelte historier:
- Nørgaard
- Musholm
- Breinholt familien og Vandborg Vestergaard
- Grysbæk
- Møllegaarden
- Kirkensgaard
- Brændgaard
- Fuglsang
- Østergaard
- Galtmose
- Vester Houdam
- Råbjerg
- Skidengaard
- St. Katkær